METROPOLITAN MUSEUM
press/pers

Omroep Tilburg
17 juni 2020

Omrtoep Tilburg

Tilburg.com
9 juni 2020

tilburg.com
BACK/TERUG
 
 
 

persbericht
7 juni 2020

TENTOONSTELLING ‘TUIN DER TEDERHEID’

‘Jardin de Tendresse’ in het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’

   De raamtentoonstellingen aan de Stedekestraat (‘Metropolitan Museum | Tilburg’) laten deze zomer een ‘tuin der tederheid’ zien, waarmee het museum wederom reageert op deze donkere tijden van corona. Te zien vanaf vrijdagavond 12 juni 2020, Stedekestraat 15 te Tilburg.

   De ‘anderhalvemetersamenleving’, ze is er dan toch van gekomen. Afstand als nieuwe normaal. Wie had dat ooit kunnen denken?

   Geen hand meer reiken om de ander vriendelijk te begroeten? Geen spontane omhelzingen meer met vrienden en vriendinnen? Geen knuffels meer aan kinderen en kleinkinderen? Niet meer zoenen op het zebrapad? Nooit meer vrijen op het strand? Waar leven we nog voor? Veiligheid voor alles? Echt waar? Gelamineerd door het leven en virtuele gemeenschap?

   “Alles van waarde is weerloos,” schreef de dichter Lucebert, meteen gevolgd door de magistrale regel: “wordt van aanraakbaarheid rijk en aan alles gelijk!” Aanraking, hoe lang kan een mens zonder? Zonder af te glijden naar een troosteloos robottenbestaan? Waar gaan we heen?

   Vandaar een tentoonstelling. Heeft kunst tenminste nog enige zin in deze donkere dagen. Zelfs in onze provincie, waarin de staten sinds kort stront boven cultuur hebben verheven. En dus nodigen wij u met alle plezier uit voor de expositie ‘Jardin de Tendresse’ (‘Tuin der Tederheid’) van Sjon Branðs.

   Een speelse ‘exposition dansante’, uitgevoerd in bewegende assemblages van alledaagse gebruiksvoorwerpen en speelgoed. Een onbevangen feest van aanraking, tederheid en kwetsbaarheid, te zien in het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’. Welkom! Komt dat zien! Dag en nacht, zeven dagen in de week! Reserveren niet nodig.

praktisch:

raamtentoonstelling Sjon Branðs:
‘Jardin de Tendresse’ (‘Tuin der Tederheid’)
vrijdag 12 juni t/m 15 september 2020
dagelijks, dag en nacht, toegang vrij

‘Metropolitan Museum | Tilburg’
Stedekestraat 15, 5041DM Tilburg
productie: Dorith van der Lee
telefoon: 013 5358041 / 06 20325030
email: postİmetropolitanmuseum.nl
website: www.metropolitanmuseum.nl
 

aankondiging
1 juni 2020

‘JARDIN DE TENDRESSE’

   ‘Jardin de Tendresse’ is een speelse ‘exposition dansante’, uitgevoerd in bewegende assemblages van alledaagse gebruiksvoorwerpen en speelgoed. Een onbevangen feest van aanraking, van tederheid en kwetsbaarheid. “Alles van waarde is weerloos, wordt van aanraakbaarheid rijk en aan alles gelijk.” (Lucebert)

   De installatie refereert aan het beroemde drieluik de ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch (± 1485, Museo del Prado, Madrid), aan dansen uit vervlogen tijden en aan het ontstaan en ontwikkeling van jaarlijkse feestdagen, kermis en carnaval. Was het schilderij van Bosch nog een aantrekkelijke waarschuwing tegen onze begeerte, door de eeuwen heen trokken kerkelijke en wereldlijke leiders vurig ten strijde tegen de zinnelijkheid van dansen en feesten, waarbij vooral vrouwen met hun “ongetemde driften” het als gevaar voor de samenleving moesten ontgelden. Maar ook nu worden nog tepels afgeplakt, borsten op de schilderijen van Rubens geweerd of alles geblurd wat maar enigszins ‘aanstoot’ zou kunnen geven, vooral vrouwelijk bloot. Niet door de zedenmeesters van weleer, maar door de censuur van onze ‘moderne’ sociale media. De schoonheid van het lichaam wordt verward met seksualiteit en en passant verdacht gemaakt.

   Hier vindt u ter introductie een aantal videocollages en fotoreportages van beelden die deel uit maken van de nieuwe tentoonstelling ‘Jardin de Tendresse’. Deze zomer te zien:

   ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, Stedekestraat 15, Tilburg, 15 juni t/m 15 sept. 2020
 

uitnodiging
1 juni 2020
uitnodiging

FleursduMal
15 juni 2020

Fleursdumal

persfoto
7 juni 2020

persfoto

affiche
1 juni 2020

affiche
BACK/TERUG METROPOLITAN MUSEUM | TILBURG
window exhibitions/raamtentoonstellingen | 15 Stedekestraat | 5041DM Tilburg | Netherlands
+31 (0)13 5358041 | postİmetropolitanmuseum.nl
BACK/TERUG