METROPOLITAN MUSEUM
Corona Special

Tilburg, zondag 3 mei 2020

Corona Special

CORONA SPECIAL II

‘METROPOLITAN MUSEUM | TILBURG’ 
   Corona Special II

   Geachte reizigers, deelnemende kunstenaars,

   De ‘Corona Special’ wordt hartstikke goed bezocht, zeker als we de vaak lege straten in tijden van corona in ogenschouw nemen. Veel mensen komen er speciaal voor langs, er staan geregeld groepjes te kijken èn men neemt er tijd voor om alles eens goed op te nemen. Meer dan wat wij gewend zijn, misschien is de samenleving een beetje tot rust aan het komen. Voorlopig altans. De belangstelling van de pers was ook dik in orde, al zijn onze pogingen om de nationale kranten te verleiden tot op heden op weinig uitgelopen. Volgende keer beter.

   Wij willen jullie hartelijk bedanken voor jullie prachtige bijdragen en spontane medewerking. De cultuur in deze stad blijkt weer eens hartstikke vitaal te zijn! Nogmaals bedankt!

‘CORONA SPECIAL II’

   Eerder hebben wij aangegeven dat de tentoonstelling ‘Corona Special’ zich, indien mogelijk, zou blijven ontwikkelen, net als de verspreiding van dat verdomde virus in ons land. En zie, er is ondertussen nieuw werk binnengekomen en er lag ook nog werk op de plank dat we eerder niet konden plaatsen. We hebben daarom besloten de expositie helemaal opnieuw in te richten. Gezien de grote hoeveelheid beschikbare kunstwerken hebben we stevig moeten selecteren. Dat was niet zo eenvoudig en ook niet altijd even dankbaar. Om niet louter door onze eigen voorkeuren bepaald te worden hebben we geprobeerd ons te laten leiden door onderstaande maatstaven in volgorde, te weten:
      1. Is het werk speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling?
      2. Is het werk nog niet eerder op deze tentoonstelling vertoond?
   De rest was een kwestie van smaak, geschikte combinaties, verhoudingen, beschikbare ruimte, afwisseling, contrasten en dergelijke geweest. En eindeloos puzzelen. We hebben gepoogd om alles zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen en we hopen dan ook dat iedereen zich kan vinden in deze nieuwe editie: ‘Corona Special II’ met o.a. nieuw/niet eerder vertoond werk van Wijnand van Lieshout, Nick J Swarth, Kim Pattiruhu, Moniek Smeets, Martijn de Boer, Ro-nalt Schrauwen, Carin de Kok, Ine van Son, Monique van den Boomen en anderen. De tentoonstelling duurt tot en met 31 mei 2020. Zie ook: https://www.metropolitanmuseum.nl/

   Kom eens langs om te kijken, bel gerust aan voor een kopje koffie en als er toevallig nog werken van jou staan die niet meer tentoongesteld worden mag je die ook gewoon weer meenemen. Graag zelfs, dat geeft ook ons wat ruimte.
Last but not least, een feestje zit er deze dagen niet in, helaas, maar zo gauw het kan gaan we een gezellige after party/après-finisage op touw zetten, als het kan in onze tuin, desnoods op anderhalve meter afstand, maar wel met de nodige vloeibare versnaperingen en bitterballen. Tot dan!

   Hartelijke groeten, Sjon & Dorith

Tilburg, dinsdag 31 maart 2020

OPENING TENTOONSTELLING

Corona Special

CORONA SPECIAL

‘METROPOLITAN MUSEUM | TILBURG’
     Corona Special

Beste reizigers, deelnemende kunstenaars,

Het is 1 april 2020 A.D. 0:00 uur precies, de tentoonstelling ‘Corona Special’ is geopend, helaas zonder inauguraal bacchanaal, maar dat komt ongetwijfeld later aan de orde. Beloofd! 25 werken van 22 kunstenaars zijn neergedaald in de raamtentoonstellingen van het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’. Onze nauwelijks te verwoorden dank aan jullie allen, voor alle hartelijkheid, medewerking en inspanningen om te reageren op deze donkere dagen in tijden van Corona. Het laat zien hoe ongelooflijk vitaal kunst in onze samenleving is! Binnen anderhalve week staat er een complete tentoonstelling met heerlijk uiteenlopend werk. Èn, het is een verdomd mooie expositie geworden, een sprookje, vooral ’s avonds!

De website is gelanceerd (https://www.metropolitanmuseum.nl) met foto’s van ieders werk, werk wat nu tentoongesteld wordt en dat wat later aan de orde gaat komen. Met links naar ieders website. Met reacties uit de pers, die aan het bellen zijn geslagen voor informatie en interviews (Omroep Brabant, Omroep Tilburg, tijdschriften). Wij houden u via de site op de hoogte.

Nogmaals hartstikke bedankt voor dit bijzonder aangename avontuur, hartelijke groeten, Dorith en Sjon

Tilburg, zaterdag 28 maart 2020

P E R S B E R I C H T

Corona Special

CORONA SPECIAL

‘METROPOLITAN MUSEUM | TILBURG’

   Mocht u onderweg zijn naar de supermarkt, uw hond uitlaten of even een luchtje scheppen, loop dan even langs het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’ voor de nieuwste tentoonstelling ‘Corona Special’ vanaf woensdag 1 april 2020.
   Ruim twintig kunstenaars laten hun licht schijnen op deze donkere tijden van Corona, ieder op geheel eigen wijze, uiteenlopend van dramatisch tot lichtvoetig. De raamtentoonstellingen bevatten een uitgebreide verzameling beelden, zeefdrukken, assemblages, tekeningen, collages, aquarellen, etsen, enzovoorts, tot en met een ‘Vakantieboek voor Thuisblijvers’.
   Het Metropolitan is het enige museum in Nederland dat nog steeds open is omdat u niet met honderden tegelijk naar binnen kunt. Wel kunt u dag en nacht deze speciale tentoonstelling in een tiental ramen bewonderen.

   De deelnemend kunstenaars zijn Abd Alkader Abd Alwahed, Martijn de Boer, Sjon Brands, John Dohmen, Janine Hendriks, Maria van der Heyden, Ad van Iersel, Walter Kerkhofs, Rudi Klumpkens, Carin de Kok, Ivo van Leeuwen, Jeroen de Leijer, Wijnand van Lieshout, Niels Mud, Kim Pattiruhu, Ellen Rijk, Marjolein Schalk, Ro-nalt Schrauwen, Moniek Smeets, Nick J Swarth, Stephan de Weert, Tine van de Weyer en Niko de Wit.
   Er zit overwegend veel nieuw werk bij, speciaal gemaakt of aangepast voor deze tentoonstelling, naast bestaand werk dat van toepassing op het thema Corona bleek. Gedurende de looptijd zal de tentoonstelling zich verder ontwikkelen om ruimte voor nieuw werk, ook van andere kunstenaars, te maken.

   ‘Corona Special’, ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, Stedekestraat 15 Tilburg, 1 april tot 1 juni 2020, dag en nacht geopend, toegang vrij. Info: www.metropolitanmuseum.nl

-/-

praktische informatie:

‘Corona Special’
1 april tot 1 juni 2020
dag en nacht, geen toegang

‘Metropolitan Museum | Tilburg’
Stedekestraat 15, 5041DM Tilburg
Dorith van der Lee
013 5358041 / 06 20325030
postİmetropolitanmuseum.nl
www.metropolitanmuseum.nl

Tilburg, donderdag 26 maart 2020

Corona Special

Stand van zaken

   Op dit ogenblik doen de volgende kunstenaars mee: Abd Alkader Abd Alwahed, Martijn de Boer, Sjon Brands, John Dohmen, Janine Hendriks, Maria van der Heyden, Ad van Iersel, Walter Kerkhofs, Rudi Klumpkens, Carin de Kok, Ivo van Leeuwen, Jeroen de Leijer, Wijnand van Lieshout, Niels Mud, Kim Pattiruhu, Ellen Rijk, Marjolein Schalk, Ro-nalt Schrauwen, Moniek Smeets, Nick J Swarth, Stephan de Weert, Tine van de Weyer en Niko de Wit.

   Het is donderdag 26 maart, één week na onze ‘open call’ en de werken lopen al één voor één binnen. Het geheel is intrigerend en uiteenlopend, boeiend om te zien hoe totaal verschillend deze tijden van corona door diverse kunstenaars vertaald worden. Er zit veel nieuw werk bij, speciaal gemaakt of aangepast voor deze tentoonstelling, er zit ook bestaand werk bij dat van van toepassing bleek. Het zijn zowel beelden, assemblages, tekeningen, zeefdrukken, etsen als schilderijen, uiteenlopend van abstract tot concreet, van dramatisch tot lichtvoetig. Het is hartstikke leuk om dit te mogen organiseren. Helaas schiet het vertrouwde gezellige koffierondje er in deze ‘bange dagen’ een beetje bij in, het is meer een kwestie van afgeven, afstand houden, afscheid nemen en handen wassen. We hopen dat we dit op het eind van deze expositie nog kunnen goedmaken.

   Een paar kunstenaars zijn nog druk bezig wat te maken, werk dat mogelijk pas later dan 1 april klaar is en dat we in de loop van de tentoonstelling nog zullen inpassen. Dat geldt natuurlijk ook voor werk van kunstenaars die later mee gaan doen.

Hartelijke groeten, Dorith van der Lee & Sjon Brands

Tilburg, maandag 23 maart 2020

Corona Special

fiche technique deelnemers

• Graag vooraf. Welk werk wilt u tentoonstellen? Wat zijn de eigenschappen ervan (soort werk, afmetingen, staand, hangend of anderszins, eventuele speciale voorzieningen)? Wat is uw naam, de titel en het jaar van het werk (voor de bijbehorende kaartjes)? Heeft u een korte biografie en een korte omschrijving van het werk (voor eventuele contacten met de pers)?

• Kunt u de vertonen werken bij ons afgeven in de week van maandag 23 t/m vrijdag 27 maart 2020 (Stedekestraat 15 of 15A)? Gelieve even vooraf te bellen met Dorith of Sjon (013 5358041 / 06 20325030), ook indien u deze dagen niet mochten schikken.

• In totaal zijn er 10 ramen waarachter de werken geplaatst kunnen worden. Achter iedere 2 ramen is een sfeervol verlichte matzwarte etalagekast. Over het algemeen komt een werk het best tot zijn recht wanneer ruim binnen de volgende afmetingen wordt gebleven: breedte 40 cm (maximaal 50 cm), diepte 30 cm en hoogte 60 cm (maximaal 80 cm). Gewicht per werk niet meer dan 10 kg. Geen levende dieren. Zie afmetingen hieronder.

raam

breedte venster

breedte etalage
achter ramen

diepte etalage
achter ramen

hoogte eventuele
glasplaat

raam 1

55 cm

132 cm

36 cm

36 of 46 cm

raam 2

45 cm

raam 3

45 cm

132 cm

36 cm

36 of 46 cm

raam 4

55 cm

raam 5

45 cm

132 cm

46 cm

36 of 46 cm

raam 6

55 cm

raam 7

55 cm

132 cm

56 cm

36 of 46 cm

raam 8

45 cm

raam 9

45 cm

132 cm

66 cm

36 of 46 cm

raam 10

55 cm

• Wij gaan eind maart aan de slag om de expositie in te richten, waarbij we proberen om elk werk zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het ligt in de verwachting dat de expositie in de loop van de tijd gaat veranderen. Afwisseling kan geen kwaad. Dit zou kunnen betekenen dat niet ieder werk altijd te zien is. Bovendien willen we graag de zichtlijnen open houden.

• Ondanks dat wij geen middelen hebben om de tentoongestelde werken te verzekeren, kunt u ervan op aan dat wij met de grootste zorg en omzichtigheid met uw werk zullen omspringen.

• In verband met het virus is er geen gezamenlijke opening. De verwachte einddatum van de expositie ligt tussen half en eind mei 2020. Wellicht is er dan wel ruimte voor een mooi feestje.

Met hartelijke groeten, Dorith van der Lee en Sjon Brands

Tilburg, zondag 22 maart 2020

Corona Special

Open Call

   Vanaf woensdag 1 april a.s. loopt de tentoonstelling ‘CORONA SPECIAL’ in het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, de raamtentoonstellingen aan de Stedekestraat 15 te Tilburg. Een expositie van zo’n 20 lokale kunstenaars uit diverse disciplines die hun licht laten schijnen op deze donkere tijden van corona.

   Iedere betrokken kunstenaar gaat een, bij voorkeur lichtvoetige, bijdrage leveren aan het thema ‘Coronavirus’ in bredere zin, of meer specifiek op het item ‘Het vermijden van sociaal contact’. Gedurende de looptijd kan de tentoonstelling van samenstelling ervan veranderen, afhankelijk van de aard en het aantal bijdragen. De duur van de expositie schatten we op zo’n anderhalf tot twee maanden.

   Het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, de raamtentoonstellingen aan de Stedekestraat 15, kan in de huidige omstandigheden i.t.t. de meeste musea openblijven, mits zich niet meer dan honderd toeschouwers voor ieder raam verdringen. Wij zullen daar op toezien.

   Praktisch: de breedte van de 10 ramen varieert tussen de 45 en 55 cm, de breedte van de etalages achter telkens 2 ramen is 130 cm, de diepte daarvan ligt tussen de 30 en 40 cm.

   De inschrijving voor de ‘Corona Special’ is nog niet gesloten, u kunt zich alsnog aanmelden. U kunt ons bereiken via Dorith van de Lee, 013 5358041 of 06 20325030 of anders via postİmetropolitamuseum.nl. Ook voor vragen, nadere informatie, aanvullingen, suggesties, eventuele praktische medewerking en/of samenwerking.

   Met hartelijke groet,

  ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, Dorith van der Lee & Sjon Brands

Tilburg, zaterdag 21 maart 2020

Corona Special

Deelnemers

   Op dit ogenblik hebben de volgende kunstenaars zich bereid gevonden om deel te nemen aan de ‘Corona Special’:

   Abd Alkader Abd Alwahed, Martijn de Boer, Sjon Brands, John Dohmen, Maria van der Heyden, Ad van Iersel, Walter Kerkhofs, Rudi Klumpkens, Carin de Kok, Ivo van Leeuwen, Jeroen de Leijer, Wijnand van Lieshout, Kim Pattiruhu, Ellen Rijk, Ro-nalt Schrauwen, Moniek Smeets, Nick J Swarth, Stephan de Weert, Tine van de Weyer en Niko de Wit.

  ‘Metropolitan Museum | Tilburg’

Tilburg, vrijdag 20 maart 2020

Corona Special

Uitnodiging

   Vanaf 1 april a.s. willen wij een open tentoonstelling onder de naam ‘CORONA SPECIAL’ starten in het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’. Een expositie van meerdere kunstenaars uit diverse disciplines die hun licht laten schijnen in deze donkere tijden van corona. Daarvoor willen we jou graag uitnodigen.

   We stellen ons voor dat iedere kunstenaar een, graag lichtvoetige, bijdrage levert op het thema ‘Coronavirus’ in bredere zin, of meer specifiek op het item ‘Het vermijden van sociaal contact’. Gedurende de looptijd kan de tentoonstelling van samenstelling veranderen, afhankelijk van de aard en het aantal bijdragen. U hoeft dus niet meteen op 1 april in te springen. Voor het totaal dachten we aan zo’n anderhalf tot twee maanden.
   Het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, de raamtentoonstellingen aan de Stedekestraat 15, kan in de huidige omstandigheden i.t.t. de meeste musea openblijven, mits zich niet meer dan honderd toeschouwers voor ieder raam verdringen. Wij zullen daar op toezien.
   Praktisch: de breedte van de 10 ramen varieert tussen de 45 en 55 cm, de breedte van de etalages achter telkens 2 ramen is 130 cm, de diepte daarvan ligt tussen de 30 en 40 cm.

   Tot op heden hebben wij zo’n twintig kunstenaars benaderd die allen enthousiast hun medewerking toezegden. Mogelijk hebben wij u al gebeld, mocht dat niet zo zijn dan willen wij u alsnog graag uitnodigen. U kunt ons bereiken via Dorith van de Lee, 013 5358041 of 06 20325030 of anders via postİmetropolitamuseum.nl. Ook voor vragen, nadere informatie, aanvullingen, suggesties, eventuele praktische medewerking en/of samenwerking.

   Mocht u nog kunsteaars in uw omgeving kennen die misschien graag ook voor dit project uitgenodigd zouden willen worden dan houden wij ons van harte aanbevolen. Dank U.

   Gaarne zie wij uw reactie tegemoet, met hartelijke groet,

  ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, Dorith van der Lee & Sjon Brands

‘Corona Special’
TERUG

Metropolitan Museum | Tilburg | ‘CORONA SPECIAL’ | vanaf 1 April 2020
Abd Alkader Abd Alwahed, Martijn de Boer, Sjon Brands, John Dohmen, Janine Hendriks, Maria van der Heyden, Ad van Iersel, Walter Kerkhofs, Rudi Klumpkens, Carin de Kok, Ivo van Leeuwen, Jeroen de Leijer, Wijnand van Lieshout, Niels Mud, Kim Pattiruhu, Ellen Rijk, Marjolein Schalk, Ro-nalt Schrauwen, Moniek Smeets, Nick J Swarth, Stephan de Weert, Tine van de Weyer en Niko de Wit | curator Herman J Russell | productie Bureau Dorith’

TERUG